این سؤالی است که بیش از ۴۰ سال مطرح است اما پاسخ آن وقت و فرصت دیگری را میطلبد. در اینجا سؤالی مطرح میشود و این است که آیا اقتصاد ایران اینقدر فقیر شده است؟ پس مشکل کجاست که باوجود این ظرفیتها، تولید ناخالص داخلی ایران نتوانسته معادل و متناسب با ظرفیتها پیش برود؟ چرا که تبدیل ساده با نرخ دلار این مشکل را دارد که عملاً فرض میگیرد تمام اجزای تولید کشور در بازار جهانی و با نرخ دلار قابلیت مبادلهشدن دارند. اما صندوق بینالمللی پول احتمالاً 6700 تومان را نرخ تبدیل دلار در ایران قرار داده که با نرخ بازار آزاد فاصله زیادی داشته است. در کنارهٔ جنوبی دریای خزر، بلندی زمین ۲۸ متر پایینتر از سطح دریای آزاد است. میزان ذخایر گازی ایران ۳۲ هزار میلیارد متر مکعب است که پس از روسیه دومین کشور جهان از لحاظ ذخایر گازی است – ۱۷ درصد ذخایر گازی جهان در ایران است. ایران با داشتن بیش از ۲۵۱ میلیارد بشکه ذخایر نفتی، حدود ۱۸ درصد ذخیره نفتی جهان، سومین کشور دارنده ذخایر نفتی در جهان است.
در ویکی پدیا در خصوص معادن ایران آمده است که،» ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی به حساب میآید. نکته جالب توجه آن که تولید ناخالص داخلی ایران در محاسبات صندوق بینالمللی پول (IMF) حدود ۶۳۵ میلیارد دلار گزارش شده است که اختلاف شدیدی با رقم اعلامی بانک جهانی دارد و حتی روند آن نیز نسبت به سال 2019 صعودی است. عملکرد نوسانی و نامناسب تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، باعث شده تا نسبت سرمایهگذاری به تولید بهعنوان شاخصی از تمایلات سرمایهگذاری با نوسانهای اندک، روند کاهشی داشته باشد و از حدود ۲۶.۹ درصد در سال ۱۳۹۰، به زیر ۱۵ درصد در سال ۱۳۹۸ برسد. با این حال، طبق محاسبات ما و بر منبای تولید ریالی کشور طبق آمارهای فصلی مرکز آمار، به نظر میرسد بانک جهانی با نرخ هر دلار آمریکا حدود ۲۲ هزار تومان این تبدیل را انجام داده و در نتیجه میتوان نتیجه گرفت که از نرخ بازار آزاد در سال ۲۰۲۰ استفاده کرده است. در حالی که این خدمات در آمریکا ارزش بسیار بیشتری دارند.
در دنیا چند است؟
براساس این محاسبه تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۱۹، ۲۵۸ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۷ معادل ۴۴۵ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۲ معادل ۵۹۹ میلیارد دلار بود. در سال ۲۰۱۹ تولید ناخالص داخلی بر همین مبنا ۴۹۱ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۷ معادل ۵۶۰ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۲ معادل ۴۶۲ میلیارد دلار بوده است. براساس این محاسبه که در بانک جهانی صورت گرفته است تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۲۰ معادل ۱۰۰۰ میلیارد دلار بود در سال ۲۰۱۹ معادل ۱۰۲۷ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۷ معادل ۱۱۷۳ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۲ معادل ۹۶۷ میلیارد دلار. بر اساس اعلام صندوق بین المللی پول، تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۲۰۲۰ حدود ۶۱۰ میلیارد دلار، در سال ۲۰۱۹ حدود ۵۸۳ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۷ ، ۴۳۰ میلیارد دلار بوده است. بر اساس همین آمار سال ۲۰۱۹ ایران واقعا اقتصاد هجدهم دنیا بوده است. اما با توجه به اختلاف شدید در آمارهای فوق، واقعا رتبه اقتصاد ایران در دنیا چند است؟ دلیل اختلاف آمارهای مذکور قطعاً نرخهای چندگانه دلار در ایران است که جزئیات دقیق آن در ابهام قرار دارد. در کل مشاهدات نشان میدهند که رابطه معنا داری میان پایداری بخش انرژی با بهبود شرایط تولید، افزایش بهرهوری انرژی و کاهش سرانه مصرف انرژی در ایران وجود دارد. Article was created by GSA Content Generator Demoversion.
به گفته این نماینده، طبق قانون اساسی ۲۵ درصد اقتصاد ایران باید به بخش تعاون واگذار شود که اگر سالی یک درصد هم به آن اختصاص می یافت، از ابتدای پیروزی انقلاب تا امروز این مهم محقق شده بود و امروز در نگاهی خوشبینانه تنها ۶ درصد اقتصاد ایران به تعاونیها واگذار شده و تعاون فقط در امر توزیع فعال بوده است. ↑ «ایران در ۱۳۹۸؛ سالی که اینترنت برای ‘سرکوب’ قطع شد». تسهیل فوری مجوزهای ایجاد یا توسعه فروشگاههای مجازی اینترنتی از طریق دستگاههای ذیربط – هماهنگی اصناف، اتحادیهها و اتاقهای بازرگانی در خصوص نحوه تعامل کسب و کارهای خرد و سنتی با فروشگاههای اینترنتی بزرگ موجود برای عرضه بخشی از تولیدات خود به صورت مجازی و یا ایجاد پلتفرمهایی برای عرضه محصولات به صورت شبکه ای با روشهای مختلف ارسال محصولات به دست مشتری. کافی است در این خصوص نگاهی به سایت بانک جهانی انداخته میشد و صحت یا سقم خبر را درمی آوردند. اگر نگاهی دوباره به ظرفیتها و تواناییهای کشور بیاندازیم متوجه میشویم که ایران ظرفیت بالقوه بالایی در رشد اقتصادی دارد. آیا آنطور که بانک جهانی میگوید ایران رتبه 51 در دنیا را دارد یا به صندوق بینالمللی پول مراجعه کنیم که بنا بر آخرین آمارهای رسمی پیش از این رتبه اقتصاد ایران از نظر اندازه را 18 معرفی کرده بود؟